Skip to Content

Slocal

Printervriendelijke versiePDF versie

Slocal = Slow + Local

Slow (food)

Slowfood ontstond eind jaren tachtig van de vorige eeuw in Italië als tegenbeweging van de unversele fastfoodcultuur. Slowfood verdedigt het recht op (goede) 'smaak' en promoot de herwaardering van traditionele bereidingsmethoden en het culturele erfgoed. Ondertussen is Slowfood tevens een voorvechter van bio- en smaakdiversiteit. Was streekgebonden bij aanvang een manier om tradities en eetculturen te bewaren, de laatste jaren werd het een krachtig argument in de duurzaamheidsdiscussie. Vandaag stelt SlowFood dan ook dat we als consument het recht hebben op Goed (lekker, smaakvol) - Fair (eerlijk verloond) - Schoon (duurzaam geproduceerd en verwerkt) voedsel.

Local (food)

Het begrip foodshed (letterlijk voedselschuur) werd bedacht om een gebiedsgebonden aarding toe te kennen aan de productie, beweging en consumptie van voedsel - het land waarop het groeit, de wegen die het aflegt, de markten die het passeert en de eettafels waarop het belandt.
Local staat voor zelfredzame, lokaal of regionaal gebaseerde voedselsystemen bestaande uit gediversifieerde boerderijen die duurzame praktijken hanteren om versere, voedzamere voedinsmiddelen te leveren aan kleinschalige verwerkers en consumenten, aan wie die producenten zijn gelinkt door de banden van gemeenschap, alsook economie.
De basisdoelen van geregionaliseerde  foodsheds zijn tweeledig. Zij verkorten de keten tussen productie en consumptie, helpen om het vertrouwen te herstellen tussen producenten en consumenten en verzekeren dat meer van de voedingseuro terugvloeit naar de landbouwers. Anderzijds begunstigen zij positieve milieu-, sociale - en gezondheidseffecten over negatieve, dankzij het gebruik van duurzame productiesystemen.

Acht goede redenen om als consument te SLOCALEN

  • verser (smaakt beter)
  • seizoensgebonden
  • heeft gewoonlijk een kleinere milieu-impact
  • bewaart de groene ruimte en de landbouwgrond
  • bevordert de voedselveiligheid
  • ondersteunt de lokale economie
  • stimuleert variëteit (verscheidenheid)
  • schept gemeenschapsgevoel

 

Share this