RSS Foodlog.nl
Russische landbouwsector komt personeel te kort
De Russische landbouwsector kampt met een structureel tekort van circa 200.000 arbeidskrachten, schrijft Agrarheute. Dat zet volgens de regering niet alleen de agrarische productie onder druk zet, maar veroorzaakt ook stijgende voedselprijzen.
Kastanjes proeven in de zomer, het blijft even wennen
We hebben de mond vol van voedselbossen, regeneratieve landbouw en biodiversiteit. Maar wat plant je nou eigenlijk in zo'n eetbaar voedselbos? Het Low Food Lab nodigde me uit om te komen proeven van het potentieel van kastanje als lokaal ingrediënt. Graag. Maar ook wel een beetje gek. Het was juni. Kastanjes eet en proef je in de herfst.
Een verantwoordelijk politicus lost de mestcrisis nu op
Door perfect weer bracht het voorjaar even verlichting, maar de mestproblematiek in Nederland is allesbehalve opgelost. De veehouderij staat voor harde keuzes wat betreft mest én stikstof. Verder uitstel maakt de gevolgen alleen maar groter.
Douwe Egberts koffie erg duur maar niet onterecht
Douwe Egberts kondigde vorige week aan zijn prijzen opnieuw te verhogen. Een pak filterkoffie kost straks meer dan €10. Supermarktketens (en de media) steigeren en vinden de prijsverhogingen onterecht. Analisten blijken de prijzen die van koffie een minder alledaags luxe product maken best logisch te vinden. De inkoopprijs van groene koffiebonen steeg met 150% sinds 2023.
Supermarkten 'ontgroenden' Unilever binnen een week
Unilever gebruikt op grote schaal misleidende duurzaamheidsclaims op voedingsmiddelen. Dat vindt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Op meer dan de helft van 450 onderzochte Unileverproducten stond een claim die niet onderbouwd of te vaag was. De Consumentenbond roept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om op te treden.
Denk over de rand van je bord heen, maar leg het wel uit
Als je duurzaam wilt produceren en investeren in technologie, dan moet je opschalen. Export is daarvan een logisch gevolg, in een relatief kleine regio als Vlaanderen. Zo kijkt bankier Jan de Keyser van BNP Paribas Fortis naar export.
Akkerbouw groeit weer in Nederland
Nederlandse akkerbouwers hebben in 2025 meer consumptieaardappelen, uien en tarwe ingezaaid. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2025 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name consumptieaardappelen noteren een opvallende groei. Het areaal is met 8,6% gestegen naar ruim 83.000 hectare, het hoogste niveau in een kwart eeuw.
Zo komen microplastics via je keuken je lijf binnen
Je bewaart wat restjes in een plastic bakje, warmt ze de volgende dag op in de magnetron, en klaar is je lunch. Maar wat je niet ziet en ook niet proeft, is dat je ondertussen misschien duizenden kleine stukjes plastic mee opeet. Serieus? Ja.
We kunnen fluiten naar de vogels
Onderzoekers verwachten dat in de komende 100 jaar ruim 500 vogelsoorten zullen uitsterven. Dat zijn er drie keer zoveel als de afgelopen 500 jaar zijn verdwenen.
Picnic plakt stickers, A-merken bloeden
Online-supermarkt Picnic koopt in Duitsland in om Nederlanders aan betaalbaarder boodschappen te helpen. Iedere week staan er zo'n 50 producten in de app die daadwerkelijk euro's schelen. Om aan de wet te voldoen, plakt de bezorgsupermarkt Nederlandstalige stickers op de Duitse producten. Verandert dat de aanbiedingencultuur in de Nederlandse supermarkt?
Krijg je kanker van een tampon met glyfosaat?
De campagnes van NGO's tegen glyfosaat onderzochten een nieuwe V. Niet die van voedsel maar van vagina en de tampons die vrouwen gebruiken tijdens hun menstruatie. Het door de Britse tak van NGO Pesticide Action Network (PAN) geproduceerde nieuws dat tampons sporen van glyfosaat bevatten, raakte een gevoelige snaar. Giftige pesticiden in je tampons?! kopt Flair, het blad voor jonge vrouwen. Het blad pretendeert feiten te presenteren maar mist de nuance. Het adviseert tampons van biologisch katoen.
Kabeljauw flink kleiner door visserij
De Oostzee-kabeljauw is de afgelopen decennia flink gekrompen. Volgens nieuw onderzoek halveerde de gemiddelde lengte van volwassen dieren van 40 cm in 1996 naar 20 cm in 2019. Het gewicht daalde van 1.356 gram naar 272 gram.
Ctgb vindt 'geen nieuwe inzichten' in Italiaans glyfosaatonderzoek
Het omstreden Italiaanse onderzoek waarin glyfosaat in verband wordt gebracht met kanker bij ratten, levert volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) geen nieuwe inzichten op.
Geld vanuit de VS via Amsterdam naar Braziliaans vleesbedrijf
’s Werelds grootste vleesbedrijf verleidt Amerikaanse beleggers met een Hollandse constructie en Braziliaans gevoel voor baas in eigen huis bijven. Wie aandelen JBS koopt, krijgt er een portie geopolitiek, reputatierisico en juridische handigheidjes bij.
Tien van de twintig jaar Foodlog
Twintig jaar Foodlog. En tien jaar daarvan mag ik er al aan meewerken; Dick en Cécile durfden het aan om mij als eerste werknemer in dienst te nemen. Het liefst doe ik dat op de achtergrond.
Schotse thee kwam gewoon uit Azië
Thomas Robinson verkocht zijn thee als een puur Schots product, groeide uit tot lieveling van de media en leverde aan luxe hotels. Maar het verhaal van de Schot was grotendeels verzonnen. De thee kwam niet van Schotse velden, maar uit een Engelse groothandel. De rechtbank zette er deze week een punt achter: Robinson krijgt 3,5 jaar cel.
Stichting Herenboeren failliet, boerderijen gaan zelfstandig door
Stichting Herenboeren Nederland is failliet. Op 24 juni 2025 sprak de rechtbank Oost-Brabant het faillissement uit. Maar de 9.000 leden en 45 boeren gaan gewoon door, onder de koepel van een door henzelf opgerichte vereniging.
Onbespoten fruitteelt? Vergeet het
Als je in de fruitteelt werkt, is gewasbescherming een vast onderdeel van het werk, ook als je geen gewasbeschermingsvoorlichter of -verkoper bent. Het is inmiddels hét thema geworden omdat telers grote zorgen hebben. Als je niet oppast, gaat het zelfs ten koste van je humeur, schrijft Wouter van Teeffelen. Hij maakt zich grote zorgen over de toekomst van fruit in ons land omdat de teelt niet zonder gewasbeschermingsmiddelen kan, terwijl de wetgever die verbiedt.
Ongelijk besef tempo kan Convenant Dierwaardige Veehouderij nekken
Overheid, Dierenbescherming, supermarkten en boeren willen naar meer dierenwelzijn, maar de aanjagende NGOs zien uitstel en tonen zich sceptisch ten aanzien van uitstelbeleid. Wat is het effect daarvan? Wie overdrijft en wie gaat scoren?
Stikstof- en fosfaatuitscheiding koeien te hoog door nieuwe plafonds
Al sinds 2017 daalt de mestproductie, en daarmee ook de stikstof- en fosfaatuitscheiding uit dierlijke mest. Het is niet genoeg. Dit jaar moet de stikstof- en fosfaatuitstoot, ondanks alle al bereikte resultaten, nog eens met respectievelijk 2% en 8% dalen om onder de plafonds voor 2025 te blijven, meldt het CBS.